ΤΟ ΣΚΑΜΝΑΚΙ

Το «Σκαμνάκι» βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα ευθεία και δυτικά από το Γύθειο, σε υψόμετρο 239 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και υπάγεται στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.

DSCF6620.JPG

Πανοραμική άποψη του χωριού

Τα σπίτια του χωριού με την μεγάλη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο και τους πέντε πύργους στις άκρες απλώνονται σ’ ένα πλάτωμα που εξέρχεται από το βουνό «Πλαγιάδα», το οποίο αποτελεί τμήμα της οροσειράς του Ταϋγέτου. Το όνομά του το οφείλει στη μορφολογία της τοποθεσίας, καθώς από μακριά πραγματικά μοιάζει με κάθισμα. Η θέα από το χωριό είναι μαγευτική περιλαμβάνοντας τις λοφοσειρές όπου απλώνονται τα γύρω χωριά, το κάστρο του Πασσαβά και στο βάθος το Λακωνικό Κόλπο.

DSCF6621.JPG

Το κέντρο του χωριού με την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν φυγάδες από την περιοχή της Σπάρτης, οι οποίοι γύρω στα 1750 μ.Χ. κατέφυγαν εκεί για να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων. Τότε φαίνεται να χτίστηκαν και οι πύργοι. Μάλιστα, σε πέτρα της εξωτερικής πύλης ενός από αυτούς αναγράφεται η χρονολογία «1769». Την ίδια περίπου περίοδο φαίνεται να χτίστηκαν και οι εκκλησίες «Σωτήρας», «Άγιος Δημήτριος» και στην Άβορνα «Άγιος Γεώργιος».

DSCF6690.JPG

Ο ναός του Σωτήρα

Αξιόλογος είναι ο ναός του Σωτήρα. Είναι μεταβυζαντινών χρόνων 18ου – 19ου αιώνα, μονόχωρος, καμαροσκέπαστος με τρίπλευρη εξωτερική αψίδα και ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο πάνω από την πόρτα της Βόρειας πλευράς. Στο εσωτερικό του έχει τοιχογραφίες λαϊκής τεχνοτροπίας των τελευταίων μεταβυζαντινών χρόνων.

Το εκκλησάκι «Άγιος Δημήτριος», εκτός από τις αγιογραφίες του, παρουσιάζει και το ενδιαφέρον ότι το ιερό του στρέφεται προς το Νότο και όχι προς την Ανατολή, όπως όλων των ορθοδόξων εκκλησιών. Το εκκλησάκι του «Αγίου Γεωργίου» βρίσκεται στην περιοχή Άβορνα, μια στενή κοιλάδα που τη διασχίζει ένα ρέμα, σε απόσταση δέκα λεπτών από το χωριό. Είναι χτισμένο κοντά στην πηγή γύρω στα 1750 και είναι απόλυτα ενσωματωμένο στο περιβάλλον της κοιλάδας. Ειδικά την άνοιξη, που κισσός απλώνεται στη στέγη του, δύσκολα ξεχωρίζει από τα βράχια που στέκονται τριγύρω του.

Πέραν των αναφερομένων, στην κορυφή λόφου νότια του βουνού «Πλαγιάδα», απόλυτα εναρμονισμένος με το βραχώδες τοπίο της κορυφής του λόφου στέκεται  ο ναός του «Προφήτη Ηλία», ένας πέτρινος λιτός ναός, από όπου μπορείς να δεις πανοραμικά το χωριό αλλά και όλο το λακωνικό κόλπο με τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο στο βάθος.

Ο  Προφήτης Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας

Στην περιοχή «Καμάρες», τοποθεσία κοντά στον οικισμό, σε ένα λοφίσκο, σώζονται τα ερείπια ενός τάφου αποτελούμενου από δύο διαμερίσματα. Δυστυχώς, ο τάφος έχει συληθεί προ πολλών ετών και από το σωζόμενο σήμερα τμήμα του αρχικού μνημείου δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την ταυτότητά του και το σκοπό που εξυπηρετούσε. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για οικογενειακό τάφο της ρωμαϊκής ή χριστιανικής εποχής. Το μνημείο αυτό, σε συνδυασμό με τα λοιπά αρχαιολογικά ευρήματα (τμήματα πήλινων αγγείων) που ανασύρθηκαν κατά τη διάρκεια παλαιότερης ανασκαφής, μαρτυρούν την αρχαιολογική σημασία της περιοχής και στηρίζουν την άποψη ότι η περιοχή χρήζει περαιτέρω αρχαιολογικής έρευνας.

Σ’ αυτά τα όρη (Μάνη) ήρθανε
οι παλαιοί Σπαρτιάτες και είναι αυτοί
που λέγονται τη σήμερον Μανιάτες.
Για να φυλάξουν την τιμή
και την ελευθερία
Έφτιαξαν πόλεις στα βουνά
και περισσά χωρία.
(Ποιητής Nηφάκος)